Bizonyított tény!
A hétköznapi tojást brit kutatók szerint szuperételnek kellene kikiáltanunk, mivel nagyon jó hatással van egészségünkre és még az elhízás leküzdésében is segít.
Táplálkozástudósok szerint a tojás a táplálékban egyik leggazdagabb élelmiszer és azt ajánlják, hogy az optimális hatás eléréséhez legalább napi egyet fogyasszunk el belőle, egészségünk megőrzése érdekében.
A Nutrition and Food Science (Táplálkozás és Élelmiszertudomány) című folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók hangsúlyozzák: a tojás fontos szerepet játszhat az egészségmegőrzésben, valamint a fogyásban és a testsúly megtartásában is. Dr. Carrie Ruxton, a tanulmány vezetőszerzője 71 korábbi vizsgálat adatait elemezte munkatársaival. A kutatások a tojás tápanyagtartalmát, valamint az étrendben betöltött szerepét vizsgálták.
Kiderült, hogy miközben kalóriában szegény, igen gazdag fehérjében és tele van olyan, az egészség szempontjából fontos alapvető tápanyagokkal, mint a D és B12 vitamin, a szelén és a kolin.
Gazdag az antioxidánsokban
A vizsgálat azt is megerősítette, hogy a fehérjét tartalmazó élelmiszerek között a tojás tartalmazza a gyermekek, serdülők és fiatal felnőttek számára a növekedéshez és fejlődéshez nélkülözhetetlen aminosavak leggazdagabb keverékét. Emellett a tojásban található antioxidánsok magas szintje gátolja a szem korral járó sárgafolt-elfajulását (makuladegeneráció), amely a vakság vezető oka a fejlett országokban.
„A tojás egészségre gyakorolt kedvező hatásai olyan sokrétűek, hogy talán nem túlzás szuperételnek nevezni azt" - nyilatkozta a sajtónak a független dietetikusként dolgozó Ruxton. „ A tojás nemcsak kalóriában szegény, de tele van olyan tápanyagokkal is, amelyek nagyon fontosak az egészséges élet szempontjából. Ideális élelmiszer az élet valamennyi szakaszában, ráadásul könnyű elkészíteni és finom is."
Bővelkedik D-vitaminban
A kutatás szerint a tojásfogyasztásból a legtöbbet a gyermekek, a tizenévesek és az idősebbek, továbbá a sok húst fogyasztók és a tejet nem ivók profitálhatnak.
A tanulmány egyik kulcsfontosságú felfedezése, hogy a tojás nagyon fontos D-vitamin forrás, és fogyasztása jelentősen növelheti a napi bevitelt. Egy tojás a napi ajánlott bevitel több mint 20 százalékát biztosítja, kettővel pedig szükségletünk közel felét fedezhetjük.
Az alacsony D vitamin szintet számos betegséggel összefüggésbe hozzák: többek között a csontritkulással, a daganatokkal, a szívbetegséggel, a szklerózis multiplexszel, valamint egyes immunbetegségekkel, sőt a mentális problémákkal is.
Gyógyhatású-e a fürjtojás?
A nyers egész fürjtojás fogyasztásának több irányú gyógyhatását vélelmezik.
Ezek közül fontosabbak:
Tudomásunk szerint külföldön és hazánkban is folyt az említett biológiai hatások objektív tudományos feltárásaival kapcsolatos kutatómunka. Sok fogyasztó és kutató állítja, hogy a fürjtojásnak igen kedvező hatása van a szívre, májra, vesére, gyomorra és a vérkeringésre.
Csökkenti a magas vérnyomást, de hatásos a gyomorfekélyre, érelmeszesedésre, cukorbetegségre, vérszegénységre, asztmára, tüdőbajra, fejfájásra, szívinfarktusra.
Csökkenti a koleszterinszintet, felfrissíti és fiatalítja a szervezetet.